<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Hoe schoon is uw magazijn?

Waarschijnlijk vind u het prettig om te werken in een schone omgeving. Maar hoe maakt u al uw medewerkers ervan bewust, dat zij hieraan een bijdrage kunnen en moeten leveren?

Bij schoon denkt men niet direct aan veilig. Niets is minder waar. Uit analyses blijkt dat steeds dezelfde risico’s in een magazijn een rol spelen. 80% van de ernstige arbeidsongevallen wordt veroorzaakt door ‘contact met bewegend object’. De meest voorkomende achterliggende factoren hangen samen met een gebrek aan motivatie, alertheid en veiligheidsbewustzijn.

Vooral het veiligheidsbewustzijn hangt samen met de veiligheidscultuur binnen een organisatie. Indien je en te beperkt risicobesef in een onverwachte situatie hebt, kan je uiteindelijk een verkeerde beslissing nemen met vervelende gevolgen.

Een schoon magazijn zorgt ook voor de juiste uitstraling en is overzichtelijk. Een overzichtelijk magazijn werkt eenvoudig en bovenal efficiënter. Indien uw medewerker prettig werkt in een opgeruimd en schoon magazijn, is hij ook eerder geneigd dit zo te houden en dus een bijdrage hieraan te leveren. Dat betekent ook dat de doorstroom van opvolgende werkzaamheden gemakkelijk door kan blijven gaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw medewerker niet om hoeft te lopen om bij een vuilcontainer te komen.

Tips om uw magazijn op orde te brengen?

  1. Geef alles een vaste plek
    Hiermee voorkomt u dat spullen gaan zwerven en dit draagt bij aan de orde en netheid.
  2. Benut uw opslagruimte voldoende
    Teveel voorraad kan betekenen dat producten blijven liggen en vies en stoffig worden. Dit komt weer in de lucht van uw magazijn terecht.
  3. Start met een grote schoonmaak
    Het bewustzijn en gedrag van uw medewerkers wordt hierdoor positief beïnvloed.
  4. Vergeet dit onderwerp niet op te nemen in het werkproces
    Ook dit maakt uw werknemer alert.