<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Compacte opslag - Welke stelling past het best?

In het magazijn de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk benutten is belangrijk. Wanneer de opslagdichtheid toeneemt, neemt het wegzetten en oppakken van pallets gewoonlijk meer tijd in beslag. Er zijn verschillende type magazijnstellingen leverbaar die een hoge opslagdichtheid bieden, maar dit wil niet zeggen dat de pallets even gemakkelijk toegankelijk zijn. Wat de beste optie is hangt af van de situatie, die kan altijd verschillen.

Dubbeldiepe stellingen

In deze stellingen kunnen twee pallets achter elkaar worden opgeslagen, d.w.z. dat tussen de gangpaden vier pallets weggezet worden. Hiermee wordt de ruimte veel effectiever gebruikt, een truck uitgerust met telescoop vorken kan deze pallets eenvoudig wegzetten en oppakken. Met dit systeem wordt de opslagruimte uitstekend benut, men bespaart tot wel 25% in vergelijking met conventionele opslag.

Opslag in smalle gangen

Bij smalle gangen opslag wordt de ruimte optimaal benut. Smallegangen trucks zijn erop toegespitst om de goederen snel en ergonomisch weg te zetten en op te pakken. De vereiste gangpadbreedte is 1,5 -1,8 meter en voor de vloer gelden hoge eisen. De vloerbelasting is hoog en de smalle gangen trucks moeten veilig kunnen opereren.

Doorrij- en inrijstellingen

De stelling kan als inrijstelling worden geconstrueerd (de truck rijdt de stelling in voor het in- en uitladen) of als doorrijstelling (de truck kan door de stelling heen rijden). Doorrij- en inrijstellingen bieden een zeer hoge dichtheid en zijn zeer geschikt voor magazijnen met een klein assortiment artikelen en hoge bedrijfskosten (koeling, verwarming enz.).

De opslag in inrijstellingen kan vergeleken worden met het blok stapelen, de pallets zijn in de inrijstelling wel beter gecontroleerd, beschermd en gemakkelijker toegankelijk.